Jonsereds Herrgård & Trädgårdar

Jonsereds sommarteater ligger i trädgårdsslänten nedanför herrgården som ligger på toppen av en kulle med en hisnande utsikt över sjön Aspen. Innan fabriksentreprenören William Gibson reste den vita stenvillan i slutet av 1860-talet tror man att ett kronogods med anor från medeltiden stod på ägorna. Sedan dess har många ägare passerat och idag hyrs fastigheten av Göteborgs universitet som nyttjar herrgårdens ståtliga rum och salar till föreläsningar och seminarier

Jonsereds Trädgårdar

Du kan besöka Sveriges mest inspirerande park alla dagar i veckan och det är helt gratis att strosa mellan de fyra trädgårdskvarteren. Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen nedanför Jonsereds herrgård.

Här kan du få råd av trädgårdsmästare Peter och all annan kunnig personal i trädgårdarna. I försäljningsgården kan du handla med dig växter och det lilla caféet bjuder på sköna fikastunder i rosenbersån.

Fyra trädgårdskvarter

Jonsereds Trädgårdar har fyra trädgårdskvarter, en äppelallé och en körsbärslund. Varje år gästas trädgårdarna av en trädgårdsprofil som för en säsong får fritt spelrum att skapa en egen grön kreation. Jonsereds trädgårdar har en arbetslivsinriktad rehabilitering och här växer både blommor och människor.

Formträdgården

Kvarteret är den mest tidstypiska delen av trädgårdarna. Den består av tapetgrupper med perenner och buskar inramade av strama ligusterhäckar. I detta kvarter finns också pampiga urnor planterade med färgrika exoter och stilfulla magnoliaträd planterade runt hårt klippta figurer av idegran samt buxbom i stensatta öar.

Köksträdgården

Kvarteret är utformat både som odlingsyta och estetisk trädgård, förebilden är svenska herrgårdar från 1800-talet. Köksväxter och kryddor odlas här ekologiskt och moderna varmbänkar är ett spännande inslag. Humle och pelaräpplen bildar alléer tvärs igenom kvarteret. Och i rabatterna finns tidstypiska sommarblommor.

Engelska rosenträdgården

Kvarteret består av tio bersåer med historiska väldoftande buskrosor. Här finns också stora perennrabatter med torparperenner och sirliga träd som med sitt lövverk bildar ett skyddande tak.

Utställningsträdgården

Denna del är en yta som ska förändras varje år med god hjälp av en känd eller okänd trädgårdspersonlighet. Under 2018 berikar den brittiska trädgårdsförfattaren och fotografen Susie White trädgårdarna med en engelsk formträdgård.

 

Foto: Marie Gumabon.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close